jauru.....

    "Kuubalaiset appelsiinit" - lukion joulusaarna 2014


 

      ”Kuubalaiset appelsiinit”

      Kansa, joka pimeydessä vaeltaa näkee valkeuden. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valo. Jes 9:


      Tämä tarina alkaa jo Kuuban kriisistä 1962. Kuuba joutui länsimaiden kauppasaartoon. Niinpä sen kauppakumppaneita olivat Neuvostoliitto ja Itä-Euroopan maat, kuten Unkari, Puola, Tsekkoslovakia, Itä-Saksa. He asuivat sen rautaesiripun takana, jonka näkyvin osa oli Berliinin muuri. Nämä pienet kansandemokratiat eivät saaneet käydä kauppaa länteen. Heidän oli ostettava sitä, mitä iso Venäjä määräsi,  itäsaksalaisia autoja, romanialaisia vaatteita, kuubalaisia appelsiineja. Heidän elämänsä oli aineellisesti ajatellen monella tavalla lännestä katsoen kuin pimeyttä, kuoleman varjon maata. Sen sisällä oli kuitenkin toisesta välittämistä, rakkautta, sydämellistä ystävällisyyttä.


      Kesällä 1983 me saimme tänne Kontiolahdelle ensimmäiset ryhmän vieraita ystäväseurakunnastamme Unkarista. Ryhmässä oli mukana kymmenkunta nuorta ja muutamia aikuisia. He lensivät tuon ajan säädösten mukaan Budapestista ensin Moskovaan ja sitten matkasivat junalla rajan yli Vainikkalasta Suomeen. Olin heitä vastassa Kouvolassa. Vietimme hienon yhteisen kaksiviikkoisen täällä Kontiolahdella. Pidimme yhteistä leiriä kontiolahtelaisten nuorten kanssa Hirvirannassa. Katselimme auringonlaskua Karhusaaren taakse, soutelimme järvellä, saunoimme, istuimme iltanuotiolla. Kaksi hyvää ystävystä, teidän lukiolaisten ikäiset tytöt, Borbala ja Klári halusivat ostaa vähäisillä matkarahoillaan jonkin muiston Suomesta. Vein heidät levykauppaan, josta he ostivat Simojoen Afrikkalaisen gospelmessun. Sitä oli kuunneltu ilta illan perään Hirvirannan saunatuvalla. Ehkä heillä oli vielä muutama markka ostaa viemisiä vanhemmilleen. Sitten he lähtivät kotiin. Saatoin heidät junalle kohti Moskovaa. Sinne he katosivat historian muutosten kouriin, itään, rajojen ja varjojen taakse.


      Lähes neljännesvuosisata myöhemmin kesällä 2007 matkustin ryhmän kanssa Unkariin. Asuin vierailuni ajan Klárin - johon olin silloin 1983 tutustunut - perheen luona. Eräänä iltana menimme Klárin ja hänen pienen tyttärensä, Hannan kanssa käymään sen toisen tytön Borbalan, Borin luona. Klárilla oli perhe, Hannan lisäksi jo kaksi vanhempaa aikuistuvaa lasta, työ, kaunis koti. Mutta Bori asui kotikylässään entisessä kodissaan, vanhan isänsä kanssa. Isä istui pyörätuolissa, jalat amputoituina, täysin tyttärensä hoivan varassa. Siinä he asuivat samassa talossa, josta hän oli lähtenyt matkalle Kontiolahteen. Istuimme olohuoneessa ja muistelimme kesää -83. Bori kaivoi kirjahyllystään esiin valkokuvakansion, jossa olivat tallella kaikki hänen täällä ottamansa kuvat Kontiolahdelta, Hirvirannasta, auringonlaskusta. Hän muisteli kaikkia niitä nuoria, joihin oli tuolloin tutustunut ja oli tallentanut heidän nimensä kansioon. Ja hän näytti minulle sen afrikkalaisen gospelmessun levyn, joka oli yhä hänellä tallella. Ja hän kertoi, että aina kun hän laittaa tuon levyn soimaan ja avaa valokuvakansion, hän muistaa sen kesän. Ja niissä muistoissa hän matkaa muistojen siivin Suomeen, Kontiolahdelle, Hirvirantaan, meidän luoksemme. Ja hän sanoi, että se matka oli hänen elämänsä hienoin muisto. Ja kyynel tulee hänen silmäänsä.


      Ja siltä matkalta hän palasi tuohon kotitaloonsa. Siellä hän asui äitinsä ja isänsä kanssa. He molemmat olivat sairaita. Hän sai tuolloin kuitenkin heiltä luvan matkustaa Suomeen. Kyllä he sen aikaa tulisivat toimeen kahden. Ja sitten Bori sanoo, että tässä talossa on kulunut koko hänen nuoruutensa ja aikuisuutensa äitiä ja isää hoitaen. Äidin hän oli jo saattanut haudan lepoon. Viimeiset vuodet olivat menneet liikuntakyvytöntä isää hoitaen. Mutta Bori sanoi, että se oli hänen osansa. Olivathan he hänen äitinsä ja isänsä, koko hänen elämänsä tärkeimmät ihmiset.


      Sitten Bori kertoo, että oli hän ostanut Suomesta kotiin tuomisiksi vielä muutakin tuon äänilevyn ja valokuvien lisäksi. Hän oli nähnyt Suomessa ensimmäisen kerran elämässään oikeita appelsiineja. Kotimaassa oli ollut saatavilla vain niitä kauppasaarron mukaisia kuubalaisia appelsiineja, jotka eivät maistuneet appelsiineilta, eivätkä olleet sen näköisiäkään. Ja kun hän oli täällä maistanut läntisiä, israelilaisia appelsiineja, oli hän tajunnut, että äidille ja isälle olisi hienoin lahja saada kerran maistaa tuomisina tuotuja oikeita appelsiineja, mehukkaita, raikkaita, sellaisia kuin paras appelsiini voi olla. Ja niin hän osti viimeisillä rahoillaan äidille ja isälle kotiin viemisiksi pienen pussillisen appelsiineja. Ja sitten he nousivat Moskovan junaan.


      Junassa rautaesiripun edessä, Suomen ja Neuvostoliiton rajalla venäläinen tullimies, sotilas ottaa esiin hänen appelsiinipussinsa ja kysy: ”Mitä nämä ovat?” ja Bori vastaa, että ne ovat viemisiä kotona Unkarissa odottavalle äidille ja isälle. Ja tullimies sanoo: ”Nämä ovat länsimaista tuotteita. Niitä me emme tarvitse kansandemokratiassa” ja ottaa appelsiinit pois Borilta. Ja niin Bori matkustaa kotiin äidin ja isän luokse. Eikä hänellä ole heille mitään viemisiä, heille, jotka ovat hänelle rakkaimmat ihmiset maan päällä. Ja sitten hän asettuu kotiinsa, laittaa levyn ja valokuvat kirjahyllyyn, aloittaa vuosikymmenien työn hoitaakseen äitiään ja isäänsä.


      Istun siinä Borin olohuoneessa Borin ja Klarin kanssa. Ja minä ajattelen sitä kun Bori tulee kotiin ja sanoo kyynel silmässä äidille ja isälle, ettei hänellä ole heille niitä appelsiineja, ei mitään lahjaa heille. Ja minä ajattelen, että äiti ja isä sanovat, ettei niillä lahjoilla, niillä appelsiineilla ole mitään väliä. Me olemme jo saaneet kaikista tärkeimmän, rakkaimman, arvokkaimman lahjan. Sinä olet tullut kotiin. Sinä olet elämämme valo. Se, joka loistaa pimeydessä ja valaisee elämämme.


      Ja ajattelen, että niin toivottavasti ajattelevat myös sinun vanhempasi ja sinulle rakkaat ihmiset. Sinä olet heille elämän valo – niin kuin joulun lapsi seimessä. Valo, joka valaisee pimeimmänkin elämämme huoneen. Annan sen valon loistaa ympärillesi – niille, jotka ovat sinulle rakkaita. Sen valon rinnalla hienoinkin joululahja menettää hohtonsa. Sillä se valo, joka sinussa loistaa, valaisee elämämme huoneen.


      ilpo saarelainen