jauru.....
    .
    VAELTAMISEN AAKKOSIA
    Ilpon "lyhyt vaellusohje"

 

SISÄLLYSLUETTELO:



  1. VAELLUKSEN SUUNNITTELU



-         Milloin?

o       Vuodenaika sanelee varustusta, päivämatkaa jne.

o       Lämpötilavaihtelut ovat Lapissa suuret kesäisinkin.

o       Tietyt ruuhka-ajat näkyvät vaellusalueillakin

-         Ketä lähtee?

o       Millainen vaelluskokemus lähtijöillä on?

o       Kuinka iso ryhmänne on?

o       Telttojen ja ruokaryhmien määrä. (Ideaalikoko 3 henkeä/ryhmä)

-         Minne?

o       Vaelluskokemus määrää myös maastoa

o       Onko käytössä tupia vai majoitutaanko telttoihin

o       Matkat paikan päälle (Miten, aika jne.)

-         Kuinka monta vaelluspäivää?

o       Onko taukopäiviä?

o       Kuinka paljon muonaa/polttoainetta/varusteita tarvitaan?

 

 


  1. VALMISTAUTUMINEN VAELLUKSELLE

 

Varusteet:

-         Kokoa varusteet hyvissä ajoin. Testaa niiden sopivuus käyttöösi!

-         Mikäli olet hankkinut uudet vaelluskengät, kävele niillä useamman kerran ennen ensivaellusta. Tällöin kengät mukautuvat jalkoihisi. Saat myös testattua millaiset sukat ovat tarpeen. Huomaa, että kengät eivät saa olla liian pienet! Saat varautua tällöin kynsien irtoamiseen.

-         Mikäli kyseessä on ensimmäinen vaelluksesi, voit lainata vaellusvälineitä esim. seurakunnalta/partiolaisilta/tutuilta. Palauta lainaamasi tarvikkeet heti palattuasi vaellukselta ja huollettuasi ne.

-         Jos käytät lainattua makuupussia, olisi syytä käyttää sen sisällä esim. pussilakanaa tai makuupussin suojaa (saatavina retkeilyliikkeistä).

-         Tutustu rinkan säätöihin ennen vaellukselle lähtöäsi. Säädä rinkka selällesi sopivaksi.

-         Pystytä teltta ennen vaellusta kotonasi. Tarvittaessa suojaa se kyllästysaineella!

-         Rasvaa vaelluskenkäsi, mikäli et luota niiden vedenpitävyyteen.
- > Pieni Varustelista täällä

 

 


Matkaa varten:

-         Bussi-/automatkaa varten kannattaa varata mukavat matkavaatteet. Ota myös erilliset peseytymisvälineet matkakassiin.

-         Tarvitset myös rahaa matkalle ja ehkä hieman viimekäden ostoksia varten. Jotain on saattanut unohtua matkasta!

-         Automatkalle on hyvä ottaa tyyny mukaan. Siten saa pehmeämmät unet.

-         Älä jätä pakkaamista edelliseen yöhön! Väsyneenä vaeltamisesta ei tule mitään.

-         Nuku hyvin yö ennen kuin lähdet maastoon. Matkustetun yön (pahimmassa tapauksessa ajetun yön) jälkeen suoraan vaeltamaan lähteminen ei ole ihmisen hommaa.

 


Reitin suunnittelu:

-         Hanki vaellusalueen kartat hyvissä ajoin. Päällystä ne muovilla.

-         Suunnittele reitti yhdessä ryhmäsi kanssa. Älä varaa liian pitkiä vaelluspäiviä etenkään vaelluksen alkuun. Sopiva vaellusmatka on aluksi maastosta riippuen 10 – 15 km/päivä. Vaelluksen loppupuolella voi mennä jopa 20 km. Vaelluksen pituuteen vaikuttaa kuitenkin ratkaisevasti sää ja maaston vaihtelevuus.

-         Vaelluksella ei mitata kilometrejä, vaan nähtyjä ja koettuja elämyksiä!

-         Pyri majoittumaan aina autiotupien/nuotiopaikkojen läheisyyteen. Sieltä löytyy myös juomavettä ja polttopuita.

-         Varaustupia voi varata (ja maksaa) etukäteen esim. Koilliskairan luontokeskuksesta. Myös suoraan asioiminen luontokeskuksissa ja opastuskeskuksissa auttaa asiassa.

-         Kalastusluvat on ostettava luontokeskusten opastuskeskuksista ( esim. Saariselällä) tai Metsähallituksen toimipisteistä. Tarvitset myös voimassa olevan kalastuksen hoitomaksun suoritettuna (jos olet täysi-ikäinen).

-         Turvallisinta on tehdä vaellus ryhmässä kokeneitten ryhmänvetäjien mukana. Yksin vaeltavan täytyy olla kokenut vaeltaja ja perehtynyt kartanlukuun sekä suunnistamiseen vaikeissakin oloissa.

-         Hyviä vinkkejä saat netistä (vaellusturinat: http://www.vaellusnet.com/turinat/  tai esim. kirjasta: Laaksonen, Jouni & Partanen, Seppo J. (2002): Autiotuvat : Pohjois-Suomen tuvat ja tarinat.)

 

 

 



  1. VARUSTEET

-         Kts. varustelista!

-         Pakkaa rinkka ennakkoon! Mittaa paino. Rinkka saa painaa korkeintaan 1/3 kantajan painosta. Sopivin paino on naisilla 12-18 kg. Miehillä 15-20 kg. Ylärajat ovat n. 24/30 kg. Toki moni kehuu kantaneensa 35 kg:n rinkkaa. Se on kuitenkin urheilua oman terveyden kustannuksella. Painava rinkka rasittaa erityisesti olkapäitä, selkää ja polvia. Myös nilkat ovat vaarassa painavan rinkan kanssa vaikeassa maastossa. Kokeile kävellä pakkaamasi rinkan kanssa ja tunnustele, jaksatko kantaa. Jos paino tuntuu kestämättömältä ja epämukavalta, on tavaraa vähennettävä rinkasta. Vaelluksen ei ole tarkoitus olla pelkkää kärsimystä.

-         Talvivaelluksella varusteet vaativat huolellisen paneutumisen. Sukset ja ahkio ovat oma kokonaisuutensa. Mahdollista on käyttää myös telttaa tai kotavaatetta. Jopa pientä lämmönlähdettä (keittolaatikko, kamiina) saattaa olla mahdollista käyttää, mikäli harrastuneisuutta piisaa. Talvivaellukselle on varustauduttava huolella. Ilman riittävää kokemusta ja harjoittelua talvivaellukselle ei pidä lähteä! Yksin saa talvella - kuten kesälläkin - erämaahan lähteä vain kokenut talvivaeltaja.

 


Rinkka:



    "Ei näin"

-         Rinkka on vaelluksen tärkeimpiä asioita. Sinun on hyvä totutella rinkkaan jo ennen vaellusta. Rinkan säädöt on kokeiltava rinkka pakattuna. Perehdy itse rinkan säätöihin, että tietäisit, miten säätää rinkkaa, jos se tuntuu epämukavalta. Kerro hyvissä ajoin myös vaelluksen vetäjille, mikäli rinkan kanssa on ongelmia.

-         Rinkkoja on pääasiassa kahta mallia. On ns. putkirinkkoja, joissa kantava runko on alumiini-/rautaputkea. Tällainen rinkka on hieman painavampi, mutta siinä voi tarvittaessa kantaa enemmän tavaraa. Toisena mallina käytetään ns. anatomic-rinkkaa (rosna), jossa ei ole erillistä runkorakennetta. Tukirakenteena voi olla erilaisia kankaan sisään ommeltuja jäykisteitä (alumiinilistat). Tällainen rinkka on miellyttävämpi ja pehmeämpi selälle ja ehkä aavistuksen verran putkirinkkaa kevyempi. Se kumpi malli on parempi, on puhtaasti makuasia.

-         Rinkan olkahihnojen alle voit laittaa pehmennystä esim. leikkaamalla kaistaleet vanhasta makuualustasta. Kiinnitä kaistaleet esim. ilmastointiteipillä (jesarilla).

-         Tarkasta, että lantiovyö toimii ja että se on oikealla korkeudella. Rinkkaa tulee kantaa puoliksi olkapäillä, puoliksi lantiolla.

-         Rinkka tulee pakata oikein. Vaatteet ja ruoka-aineet ovat eri lokeroissa. Useimmin tarvittavat tarvikkeet (esim. välipala, taukovaate) on oltava nopeasti esille saatavissa.

-         Rinkan painopiste tulisi saada mahdollisimman lähelle selkää. Painavimmat tarvikkeet (teltta) laitetaan rinkan alaosaan. Telttapatja voi taas olla ylhäällä niskan päällä.

-         Jokaisessa rinkassa on oltava sadesuoja. Sellaisen voi ostaa aina erikseen. Kirjoita sadesuojaan nimesi, että se ei joudu hukkaan.

 


    "Vaan näin!"


Vaatetus ja jalkineet:

-         Vaatetus on syytä miettiä pohjoisen säätiedotuksia katsellen. Yöt ovat usein kylmiä kesälläkin. Sateeseen on syytä aina varautua. Tuulta varten on oltava tuultapitävä päällysasu. Alla käytetään nykyään keinokuituisia tai merinovillaisia urheiluvaatteita ja tarvittaessa kosteutta siirtävää välikerrastoa (esim. fleece). Puuvillapaitoja ei kannata käyttää kuin kesälämpimällä. Puuvillainen paita imee itseensä runsaasti kosteutta. Lämpimälläkin säällä kostea vaate tuo iholle kylmän tunteen, koska kosteus haihtuessaan sitoo lämpöä. Tekniset urheilukerrastot ovat keinokuituisia tai villaa/silkkiä (villa, merinovilla, ruskovilla). Nykyään on saatavilla erinomaisia merinovillaisia alusasuja, jotka kosteanakin säilyttävät lämpöominaisuutensa ja tuntuvat iholla miellyttäviltä. Keinokuituinen urheilukerrasto tuntuu iholla usein kylmältä ja nihkeältä. Villainen alusasu ei myöskään haise heti seuraavana vaelluspäivä, kunhan muistat tuulettaa vaatetta päivittäin, etkä säilytä sitä rinkassa kosteana.

-         Taukovaatteena on hyvä olla fleece tai villapaita. Fleece on lämmin kosteanakin. Uusimmat fleece-tuotteet ovat tuultapitäviä ja hylkivät kosteutta.

-         Päälimmäinen vaellusasu voi olla ns. kalvoasu tai muu tuultapitävä vaellusasuste (windstopper tai talvella jopa untuvatakki). Kalvoasut ovat usein hiostavia ja talvikäytössä huurtuvia. Vuodenaika määrittelee paljon, millainen on hyvä vaellusasu. Useimmiten luonnossa pärjää normaalilla liikkumiseen tarkoitetulla vaatetuksella, kunhan on varautunut sadekelihin sopivalla sadevaatetuksella. Sadetta varten tarvitaan joko sadeasu tai vaelluksella mieluummin sadeviitta, jonka tulee olla tarpeeksi suuri, että rinkka sopii sen alle selkään.

-         Hyvät jalkineet ovat keskeinen osa vaelluksen onnistumista. Tärkeää olisi, että jalkineen pohja on tukeva (se on ns. kiertojäykkä). Pohja pitää hyvin. Jalkineen olisi hyvä tukea nilkkaa siten, että varsi ulottuu yli nilkan. Jotkut pitävät kumisaapastakin hyvänä vaelluskenkänä. Useimmiten käytetään jotakin kalvokenkää (GoreTex, SympaTex jne.). Mikäli kengissä ei ole kalvoa tai kalvo on rikkoutunut (kuten useimmiten käy), kannattaa kostumiseen varautua rasvaamalla kengät hyvin vaelluksen aikanakin. Kengät on muistettava tuulettaa ja kuivattaa öisin. Silloin pohjallinen otetaan kengästä pois. Onnistunut vaellus on mahdollista tehdä myös kumisaappailla, kunhan huolehtii tauoilla jalkojen "ilmauksesta".

-         Vaelluksella käytettävät sukat ovat myös tärkeä osa vaelluksen sujumista. Villapohjaiset vaellussukat ovat usein onnistunut vaihtoehto. Villa sitoo itseensä kosteutta lämmittäen silti. Vaelluksen aikana on tärkeä tauoilla ottaa kengät jalasta ja antaa jalkojen, sukkien ja kenkien tuulettua. Samoilla sukilla voi vaeltaa pari-kolmekin päivää, mikäli ne muistaa tuulettaa usein ja antaa niiden kuivua öisin.

-         Alushousuja on syytä varata ainakin yhdet paria vaelluspäivää kohden. Urheilutekstiilit/silkki/merinovilla ovat hyvä valinta. Ne eivät hierrä kosteanakaan kuten puuvilla tekee. Tarvittaessa alusvaatteita voi pestä kun muistaa ottaa mukaan käsipesua varten myytävää pesuainetta.

-         Vaelluksella tarvitaan kesälläkin päähine ja usein myös käsineet. Hyvä vaihtoehto on pipo, jota voi käyttää päähineenä kylmänä yönäkin.

 

 



HYGIENIA:

-         Peseytymistä varten on hyvä varata pieni pesupussi, jossa on pikkupullossa vähän shampoota ja pala saippuaa tai vain vartalonpesuainetta. Lisäksi tarvitaan hammasharja, hammastahnaa ja pieni pyyhe.

-         WC-käyntejä varten tarvitaan rulla WC-paperia ja mielellään kosteuspyyhkeitä, joilla voi huolehtia intiimihygieniasta ja puhdistaa myös kädet.

-         WC-käyntien jälkeen on aina ehdottomasti käytävä pesemässä huolella kädet. Vaelluksilla vaarana on usein vatsatauti, joka tulee puutteellisesta hygieniasta (pesemättömin käsin tehdään ruokaa) ja heikosti pestyistä astioista. Lämpimällä säällä mikrobit leviävät räjähdysmäisesti.

-         Leikkaa varpaiden kynnet (miksei myös sormista) lyhyiksi hyvissä ajoin ennen vaellusta. Liian pitkät kynnet aiheuttavat herkästi varpaisiin tulehduksen vaativalla vaelluksella!

-         Vatsataudin varalta on hyvä pitää matkassa aina hiilitabletteja. Usein tällainen tauti menee ohi vuorokaudessa - parissa.

-         Mikäli tulet vatsasairaaksi, kerro asiasta välittömästi vaelluksen vetäjille!

-         Alusvaatteiden ja sukkien kostuessa tulee usein hiertymiä. Niissä on aina infektion vaara. Mukana on hyvä olla aina rasvaa desifioivaa haavahoitoainetta. Hyviä hiertymään ovat esim. Basibact-rasva tai –jauhe. Jalkojen hiertymissä ja rakoissa käytetään ns. rakkolaastareita (keinoihoa).

 

-         ”Jussi W oli hankkinut uudet vaelluskengät. Ei ne mitään GoreTexia olleet. Uudet kumminkin. Aittajärvellä oli laskeuduttu bussista ja levitetty kamat kankaalle. Jussi W:kin kokoili rököjään. Pyöri sandaalit jalassa ympäri pihaa. Koetti saada kannettavat mahtumaan rinkkaan. Yht’äkkiä Jussi W huomaa sandaalit jaloissaan. ”Vaelluskengät”, jysähtää nuoren miehen mieleen. Jussi pomppaa ylös. Bussin perävalot vilahtavat mutkan taakse. Siellä menevät uudenkarheat vaellustossut. Jussi W tallustelee sitten koko vaelluksen sandaaleissaan. Vesi tursuaa välillä varpaiden välistä. Iltanuotiolla varpaat muistuttavat vanhan mummon räpylää. ”Mutta ilmastointi pelaa”, tuumaa Jussi. Koko reissulla sandaaleista ei sanota pahaa sanaa. Asenne ratkaisee.”

 

 

 



  1. MAJOITTUMINEN

 

Majoitusvarustus

-         Majoittumista varten tarvitset makuupussin ja makuualustan.