Kontiolahden lukion opetussuunnitelma 2005 

 

11. OPISKELIJAHUOLTO

 

Opiskelijahuollolla tarkoitetaan nuoren hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä, ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Opiskelijahuollon tavoitteena on oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien ehkäiseminen, tunnistaminen, lieventäminen ja poistaminen mahdollisimman varhain.

 

Opiskelijahuolto on sekä yksilöllistä että yhteisöllistä tukea, joten se kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville sekä opiskelijahuoltopalveluista vastaaville viranomaisille. Sitä toteutetaan yhteistyössä kotien kanssa. Yksittäisten opiskelijaa koskevien opiskelijahuollollisten tukitoimien suunnittelussa tulee kuulla nuorta ja huoltajaa. Opiskelijahuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, eri osapuolten kunnioittaminen sekä salassapitoa koskevat säädökset.

 

Opiskelijalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämä tarvittava opiskelijahuolto, johon sisältyvät opetussuunnitelman mukainen opiskelijahuolto ja opiskelijahuollon palvelut, jotka ovat kansanterveyslaissa (66/1972) tarkoitettu kouluterveydenhuolto sekä lastensuojelulaissa (683/1983) tarkoitettu kasvatuksen tukeminen. Kontiolahdessa opiskelijahuollon palvelut käsittävät lukiossa oman opiskelijahuoltoryhmän, kouluterveydenhoidon, hammashoidon, koulukuraattorin palvelut, sosiaalityön, vammaispalvelut, kuntoutustoiminnan, psykologin ja perheneuvolan palvelut, kouluruokailun ja koulumatkatuen.

 

Kontiolahden kunnan opetussuunnitelman yhteisessä kuntaosassa ovat liitteinä Kontiolahden lukiota kuten kunnan muitakin kouluasteita koskevat opiskelijahuollon suunnitelmat.

 

 

Opiskelijahuoltoryhmä

Kontiolahden lukion opiskelijahuoltoryhmän ydinjoukon muodostavat rehtori, opinto-ohjaaja, ryhmänohjaaja, kouluterveydenhoitaja ja koulukuraattori. Tarvittaessa opiskelijahuoltoryhmän toimintaan osallistuvat myös koulupsykologi, sosiaalityöntekijä, poliisi, lasten- ja nuortenpsykiatrinen poliklinikka tai osasto, sairaalakoulu, kasvatus- ja perheneuvola sekä PKKS-terapeutit.

 

Opiskelijahuoltoryhmä kokoontuu säännöllisesti. Opettajat tai muut ryhmän jäsenet tuovat ryhmän pohdittavaksi vaikeiksi kokemansa opiskelija-asiat, joihin tarvitaan moniammatillista tukea ja apua. Opiskelijatyöryhmässä pohditaan ratkaisuja erilaisiin opiskeluvaikeuksiin ja niihin liittyviin toimenpiteisiin. Käsitellyt asiat kirjataan muistioon. Opiskelijahuoltoryhmä voi esittää jatkotutkimuspyyntöjä koulun ulkopuolisille tahoille yhteistyössä huoltajien kanssa. Ryhmässä sovitaan asian jatkokäsittelystä ja vastuuhenkilöstä. Opiskelijahuoltotyöryhmä myös suunnittelee, kehittää ja arvioi koulun toimintaa sekä edistää kouluyhteisön hyvinvointia.

 

 

Turvallinen ja viihtyisä opiskeluympäristö

Nuorella on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Lukion opetussuunnitelmaan on laadittu toimintamalli opiskelijoiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä. Erilaisten kriisitilanteiden kuten tapaturmien, onnettomuuksien ja kuolemantapausten hoitoon ja työstämiseen koululla on yhdessä laaditut toimintamallit. Suunnitelmien  noudattamista ja toteutumista valvotaan koulussa. Ryhmänohjaajat ja opettajat seuraavat opiskelijoiden poissaoloja tarkasti ja ilmoittavat luvattomista poissaoloista huoltajalle.

 

Lukion eettisillä ohjeilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteettömän etenemisen sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

 

 

Kouluterveydenhuolto

Lukion kouluterveydenhuollon (liite kuntaosassa) tavoitteena on opiskelijan kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen koko lukion ajan. Tavoitteena on myös turvallinen ja terveen oppimisympäristön luominen sekä fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen.

 

Tavoitteisiin pyritään vuosittaisilla terveystapaamisilla yksilöllisesti ja ryhmissä, sairausvastaanotoilla, yhteistyöllä vanhempien, opiskelijoiden sekä opettajien kanssa.

 

Kontiolahden lukio osallistuu Stakesin joka toinen vuosi toteuttamaan kouluterveystutkimukseen, mikä antaa vertailukelpoista tutkimustietoa kouluille nuorten terveydestä, terveystottumuksista ja koulukokemuksista. Nuorelle tarjotaan mahdollisuus keskustella opiskelijahuoltoon kuuluvan aikuisen kanssa elämästään, tulevaisuudesta, päihteistä ja päihteettömyydestä. Päihteettömyyttä pyritään lisäämään myös nuorten omaehtoisen toiminnan kuten musiikki-/liikunta-/vaellus- yms. tapahtumien avulla.

 

Kontiolahden kunnan hammashoidon (liite kuntaosassa) tavoitteena on opiskelijoiden suunterveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä opiskelijan oman vastuun lisääminen ja suun hoitoon kannustaminen. Tavoitteisiin pyritään yksilökohtaisilla tarkastuksilla, korjaavaan hoitoon ohjaamisella ja terveyskasvatuksella oppituntien aikana.

 

 

Sosiaalityö lukiossa

Koulun sosiaalityön tavoitteena on hyvinvoipa ja opiskeluun motivoitunut perusopetuksen oppilas ja lukion opiskelija. Tavoitteena on nuoren syrjäytymisen ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisy ja hoito. Lisäksi on tärkeää, että jokaisen opiskelijan opiskelu mahdollistetaan. Koulun sosiaalityöllä pyritään psykososiaalisesti hyvinvoipaan kouluyhteisöön sekä myönteiseen, turvalliseen ja suvaitsevaan oppimisympäristöön. Koulukuraattoritoiminnan (liite kuntaosassa) tarkoituksena on lisäksi vuorovaikutuksen kehittäminen opiskelijoiden, opettajien, vanhempien ja koko kouluyhteisön kesken.

 

Kunnan sosiaalityön (liite kuntaosassa) tavoitteena on tukea ja ohjata opiskelijaa kokonaisvaltaisesti huomioiden elämäntilanne ja tarpeet. Sosiaalityöllä pyritään vaikuttamaan sosiaalisiin kasvuoloihin tukemalla huoltajia ja perhettä nuoren kehityksen eri vaiheissa. Nuoren etusija erityiseen suojeluun pyritään turvaamaan erilaisin tukitoimin ja /tai toteuttamalla perhe- ja yksilökohtaista lastensuojelua.

 

Kontiolahden kunnassa toimii myös yhtenä sosiaalityön osa-alueena vammaispalvelu (liite kuntaosassa), jonka tavoitteena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä. Vammaisella ja  muulla erityistä tukea tarvitsevalla opiskelijalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis- ja avustajapalvelut, muut opetuspalvelut, erityiset apuvälineet sekä lain nojalla järjestettävät palvelut. Tavoitteeseen pyritään yhteistyöllä erityiskoulun, opiskelijoiden, vanhempien, opettajien ja erityishuoltopiirin kanssa. Moniammatillisesti laaditut palvelusuunnitelmat tukevat opiskelijan kuntoutusta ja opetusta.

 

Kontiolahden kunnassa kuntoutusohjaaja (liite kuntaosassa) pyrkii kehitysvammaisten henkilöiden yhdenvertaisen elämän edistämiseen tukemalla, ohjaamalla, koordinoimalla palveluja ja neuvomalla kehitysvammaista ja hänen lähiyhteisöään. Tavoitteena on tarkoituksenmukaisten ratkaisujen löytäminen kehitys-vammaisten erilaisissa elämäntilanteissa. Kuntoutusohjaaja tekee yhteistyötä koulun kanssa kehitysvammaisen opiskelijan asioissa.

 

 

Psykologipalvelut

Psykologi (liite kuntaosassa) tarjoaa tukea ja ohjausta sekä tarpeellisia toimia koulunkäyntiin ja opiskelijoiden kehitykseen liittyvien sosiaalisten ja psyykkisten vaikeuksien poistamiseksi sekä koulun ja kotien välisen yhteistyön kehittämiseksi. Tavoitteisiin pyritään ohjauksella, neuvonnalla, kriisi- ja tukiterapialla sekä psykologisilla tutkimuksilla ja tarvittaessa jatkotutkimuksiin ohjaamisella.

 

Terveyskeskuspsykologi on keskittynyt tarjoamaan tutkimusta ja hoitoa lukiolaisille yhteistyössä koulukuraattorin kanssa.

 

 

Kouluruokailu

Kontiolahden kunta järjestää maksuttoman ja täysipainoisen aterian lukion opiskelijoille jokaisena työpäivänä. Ravintohuollon (liite kuntaosassa) tavoitteena on tarjota koulussa lounas, joka edistää opiskelijan terveyttä, työtehoa sekä hyviä tapoja. Kouluruokailulla ohjataan terveelliseen ravitsemukseen sekä kehitetään maku- ja ruokatottumuksia. Erityisruokavalioiden tarjoaminen edellyttää lääkärin tai terveydenhoitajan lausunnon.

 

 

Koulumatkakuljetukset

Lukion opiskelijat voivat hakea Kelan koulumatkatukea, jos yhdensuuntainen koulumatka on yli kymmenen kilometriä. Kontiolahden kunnan oppilaat ovat vakuutettuja koulumatkojen osalta.