Etusivu    Lapin sivut     Lapin kirjat     Marskin ritarit

      Hiihtovaellus Itäkairassa 14.-21.4.2011


yö Härkävaarassa



    14.4. Torstai

    Aamulla pidän sorvin ääressä pari oppituntia. Vielä paperit pinoon ja tietokoneen johto solmuun. Sitten  Hiacen nokka kohti pohjoista. Enpä tiedä sanoa, onko puoletkaan tarpeellisista tavaroista mukana. Sen näkee sitten Jaurun takana. Reissuun valmistautuminen on taas jäänyt aivan käsille. Olen heittänyt edellisiltana Hiacen konttiin ahkion ja erinäisen määrän muuta roinaa. Ruokatarvikkeet täytynee hankkia matkan varrelta.

    Heti kun Hiace alkaa niellä tietä, alkaa taas sama empiminen. Onko tässä mitään mieltä? Onko tähän edes oikeutta? Kollegat jäävät sorvin ääreen niska limassa äheltämään, oppilaitten kanssa tuhertamaan ja yksi lähtee huuhailemaan kesken kiireitten. Tuleekohan tästä muutoinkaan mitään? Eikö olisi ollut parempi jäädä kotiin? Välillä on ollut pientä epätoivoakin koko reissun suhteen. Tuleeko tämä elämä enää miksikään tästä..

    Kontiomäessä kuitenkin syön, vaikkei tämän päivän leipää ole tienattukaan. Kuusamossa teen iskun Citymarketin ruokapuolelle ja koetan latjata kärryyn kaikkea, mitä kairassa luulee tarvitsevansa. Urheiluosastolta poimin kyytiin Karhun eräsukset, 250 cm ja 160 ecua. Parempi ostaa nyt talteen. Ei tiedä, että kun palaan ja Persut ovat Jutan kanssa vallankahvassa, onko euroilla enää käyttöä. Joudutaan kaivamaan vanhat markat ja oravannahat naftaliinista. Onpa sitten suksilla hintaa.

    Sallassa olen 9n tienoossa. Alkaa hämärtää. Ei ole tässä kylässä enää Äteritsiputeritsipuolilautatsiburgeria, joten antaa nälän kurnia. Soittelen Kemihaaran Jussille ja kyselen lavitsaa yöksi. Semmoinen seimi kuulema kulkijalle löytyy. Joskus olen nukkunut parkkipaikalla auton peräkontissa. Nyt on varmaan jo vanhuus hiipinyt puseroon kun tekee mieli yöksi sisätiloihin. Vaikka ulkoruokintaanhan meikäläinen kyllä kuuluisi.

    Savukoskellakaan ei näy muuta elämää kuin katuvalot. Lapin Kansasta olen lukenut, että Savukosken lukioon ei ollut yhtään hakijaa. Nuoriso haluaa ammattipintoihin Sodankylään tai parempiin lukioihin Rovaniemeen taikka merimaihin Ouluun saakka. Sama kuvio näkyy paitsi täällä Itä-Lapissa, niin myös Itä-Suomessa ja Kainuussa. Kukapa se nyt lukioon tahtoisi jos ammattiopinnoista saat trendikkään ammatin parissa-kolmessa vuodessa. Asunto ja Corolla karvanopilla on tienattu jo siinä vaiheessa, kun lukioon höynähtänyt liehuletti vielä väsää solukämpän nurkassa graduaan. Vaan mistäpä saadaan tulevassa maailmanajassa Stolbovan rajan itäpuolelle lääkärit, opettajat, psykologit ja kunnan matapalkkavirkamiehet? Varmaankin innolla Espoon taikka Helsingin citynuori suunnittelee menevänsä lekuriksi tai ruotsin maikaksi Savukoskelle saati Suomussalmelle. Kaikki nuoriso vaan samaan junaan täältä ja viekää ne vaikka Kreikkaan tai Sardiniaan saakka. Kuka se nyt tänne pakkaseen tahtoo jäädä, kun ei pääse joka kannonnokasta edes facebookiin.

    Korvatunturin tie on paremmassa kunnossa kuin miesmuistiin. Niinpä olen perillä jo puolen yön tienoossa. Sitten hieman pöperöä naaman ja unten maille. Ikkunan alla solisee Kemihaara. Jääkansi siellä täällä koettaa pitää puoliaan. Huomisaamuna pitäisi sitten alkaa muuliksi.

     

    15.3. Torstai. Kemihaara - Peskihaara - Härkävaara

    Käyn aamupalalla Jussin Helenalla. Tarinoidaan muutama sananen. Kairaan menee kuulemma kulkijaa kuin liikekannallepanossa. Sitten alkaa ahkion latjaaminen. Ruokaa on kokonaiselle pataljoonalle hevosia myöten. Puolet joutaa jättää pois. Vaikka ei niitäkään tule syötyä, mitä latjaan kyytiin. Vaan eihän sitä tiedä, että jos keli loppuu ja joutuu jäämään kairaan juhannukseen saakka. Lopulta alkaa ahkio näyttämään kuin tiineeltä lampaalta. Sitten valjastan muulin valjaisiin ja matkaan. Yöllä on ollut muutama pakkasaste. Keli on hyvä. Lunta on tänä keväänä normaalitalveen nähden vähänlaisesti. Siellä täällä alkaa jängällä paljastua sammalmättäitä ja vesilampareita.

    Vähitellen ahkion kulku alkaa tasaantua. Hiihdosta ja reen vetämisestä tulee tasaista konemaista menoa. Itse hiihtämistä saati ahkion repimistä ei tässä tasaisella hangella ajattele. Mennään vain eteenpäin. Ympäröivästä tienoosta tekee pieniä havaintoja. Lumen määrästä, paljastuvista suosilmäkkeistä, riekosta, joka käkättää metsänlaidassa. Päässä alkaa kuitenkin isoratas pyöriä. Mieli juoksuttaa verkkokalvolle ja muistiin menneen talven tapahtumat. Ajatus kelaa koetut katkeransuolaiset muistot. Sieltä vyöryvät esiin menneet vuodet, päättyneet ystävyydet. Toivottomalta tuntuvat päivät, epätoivon tunteet, kaiken koetun kitkeryys. Ne kiertävät mielessä uudelleen ja uudelleen, kilometri kilometriltä. Onko tämä sitä terapiaa, jolla asioista pääsee yli? Vai pitäisikö vetää itsensä suoraan Jaurun virtaan. Loppuisi tämä vatvominen ja menneitten katkera muistelu? Nyt ymmärrän tämän matkan agendan. Tässä se on. Menneen katselua, muistelua, epätoivon ja katkeroitumisen kanssa taistelua. Viikon päästä sitten selviää, onko tätä tragediaa päätetty jatkaa. Milloinkahan ne keksii Metsähallituksessa periä maksua näistä terapiakäynneistä?

    Keskiharjun tienoossa tapaan kolme miestä ahkioitten kanssa. Matka kohti Kiilopäätä on tyssännyt  Tahvolla siderikkoon. Karhun ultrakevyt metsäsuksi hylkii siteitä. Nykysukseen ei tahdo saada ruuvia kiinni. Suksessa kun ei juuri muuta olen kuin pohjamuovi ja ilmaa - niin kuin hinnassakin. Olisi pitänyt kavereitten lueskella Eräkulkurin ohjeet! Niin pieneen asiaan saattaa tämmöinen koko vuoden suunniteltu reissu kaatua. Yksi ruuvi tai siteen irtoaminen lopettaa koko matkan. Eikö löydy semmoista insinööriä Suomesta, joka suunnittelisi sukseen siteelle paikan. Ohkainen levy kuoren alle siteen kohdalle. Ehkäpä suksen suunnittelija ei ole ajatellutkaan asiaa. Että siihen nyt joku vielä siteen laittaisi. Sukseen kiinni!

    Saavutan Peskihaaran jo puolen päivän tienoossa. Kämpällä ei näy elämää. Laitan pöperöä tulille. Ruoan päälle otan parin tunnin ettonet. Kroppa käy vielä kierroksilla. Pitäisi osata kertoa muulille, että nyt on syytä rauhoittua. Kukaan ei uhkaa sinua, eikä aja takaa. Ainoa, mikä ajaa takaa, on menneitten asioitten muisto. Sillä onkin T-72:n voima. Miestä ajetaan päältä telaketjulla mennen tullen. Milloinkahan ne keksii ihmisen päähän semmoisen usb-väylän, että saisi osan muistista poistettua. Sitä voisi säilyttää sitten kirjoituspöydän laatikossa. Ja kun oikein haluaa kieriskellä itsesäälissä, niin sitten ottaisi taas muistot käyttöön.

    Viiden tienoossa nousen taas suksille ja asetun valjaisiin. Koetan päästä vielä ennen hämärää Härkävaaraan. Pääsen pienestä lumikannaksesta yli Liittohaaran. Vanha ahkion jälki kantaa hyvin. Vaaran laitamalla on jo kevään tuntua. Riekonkiepit ovat paljastuneet. Porojen patarointipaikat ovat mustalla. Jängillä lilluu jo siellä täällä hetteet sulana. Kohta täällä kohisee kevät. Kesä tulee kairaan. Vihreys valtaa tummuneen hangen tienoot. Tätä kevään tuloa se Itäkairan Prinsessa aina ylistää – eikä turhaan. Onhan se kuin luomisen aamu!

    Vajaan parin tunnit työrupeaman jälkeen saavutan Härkävaaran. Kämpällä on sinne juuri saapunut neljän hengen porukka. Kaksi nuorta naista ja meikäläisen ikiä olevat miehet. Asetun taloksi. Lämmittelemme saunaa. Seuraan vaellusporukan työskentelyä. Nuorilla naisvaeltajilla näyttää olevan taloudenpitokin kohdallaan. Tavarat ovat ahkiossa järjestyksessä läpinäkyvissä muovilaatikoissa. Joka homma etenee heillä kuin luomisen työ ilman turhaa tupakointia. Mielessäni kiittelen tyttöjen isäpappaa, joka on tuonut tyttäret tunturiin. Eikä suinkaan ensimmäistä kertaa. Näin syntyvät uudet vaeltajapolvet. Nämäkin neidot omaavat sellaiset eräkulkijan taidot, ettei monesta meistä eräsissistäkään samaan olisi. Vaikka kuinka olisi hopeista siipeä, vihreää barettia ja isot munat jalkojen välissä.

    Käyn miesten kanssa saunassa. Tarinoidaan vaelluspaikoista, vanhoista kulkijoista ja kirjoista. Iltapuhde menee siinä rattoisaan. Illan päälle juodaan vielä kahvit. Ennen nukkumaan menoa käyn haistelemassa huomista keliä. Näyttäisi pakastuvan. Suolta kuuluu teerten kukerrus. Soidinmenot ovat alkamassa. Onkohan kysytty äidiltä lupaa kun on lähdetty riiuulle? Vai ilman lupaako sinne mennään naapurisuon kukkopoikia kiusaamaan? Miksei ihmisellä ole samaa kuviota. Kunnon turnajaiset vaan pystyyn. Ja paras uros saisi kaikki neidot omakseen. Vaan saattaahan se jo niin ollakin. Sitä ei vain itse ole tajunnut, kun on keskittynyt enemmän tämmöiseen yksinään kuljeskeluun. Eikä näitä geenejä ole sinänsä järkeä jakaakaan. Lähes täysikuu helottaa kirkkaalla yötaivaalla. Kuu heijastaa hopeisena Peskihaaran vedenpinnassa. Pohjoisessa kuitenkin ruskottaa. Illan rusko - aamun paska. Ei hyvää lupaa!

    Yöllä herään muutaman kerran kääntämään kylkeä. Lavitsa ei ole pehmeään kotipatjaan tottuneelle ruumiille mieleen. Kerran käy kämppämyyräkin pyörähtämässä pääpuolessa. Ei tämä Wiljami ole. Hänet on kuulemma päästetty jo autuaimmille ruokapusseille Eskon toimesta. Ehkä se Wiljamin Tilda-rouva etsiskelee syötävää taikka makuupaikkaa. En hyväksy kuitenkaan vierasta samaan makuupussiin. Tällä ikää nukkuu mieluummin yksikseen, vaikka lie millainen nymfi pyrkimässä samoille sijoille.

     

     

    16.4. Lauantai. Härkävaara - Nummerusaapa - Tahvon tupa

    Keli on yöllä muuttunut suojan puolelle. Vilkaisen aamulla ikkunasta ulos. Räystäät tippuvat. Sinne meni se pakkanen ja lentokeli. Ei tullut taaskaan Uittipiekan keliä. Siihen tarvittaisiin joku tosimies. Tämmöisellä marjanpoimijalla ei ole sinne asiaa. Lentokeliä taitaakin olla vain Kemppisen kirjoissa. Meillä muilla nuoskaa ja muniin saakka upottavaa sohjoa. Ja olihan ne 70-luvun hanget toista maata. Mekin ajelimme veljen kanssa traktorilla pitkin hankia 70-luvun alussa. Kouluun sai sujutella metsiä pitkin suksella tai jalan. Nyt ei ole hankia kuin kirjoissa – tai jonakin harvana aikaisena aamuna. Mihin se tämä maailma menee? Hangetkin loppuvat. Täytyy moni laulu kirjoitta uusiksi. Nykylapsi ei edes tiedä, mitä se hankiainen on. Vaan tekeekö sen tietäminen ketään autuaaksi. Hangella hiihtäminen kylläkin. Aamupalan jälkeen laitamme kamppeet kasaan. Sitten hyvien hankien toivotukset ja muuli luomisen työhön.

    Pohdin mielessäni suuntaavani Nummerusaavan kautta Tahvolle. Vanha kelkanjälki viekin kohti Nummerussaapaa. Joenvarresta on melkoisen hankala löytää enää ylityspaikkaa. Lopulta pieni kannas löytyy, josta pääsen yli. Aurinko helottaa pilvettömällä taivaalla. Tuuli pyyhki aapaa. Hanki kantaa kelkan jäljessä. Voiko tämä enää hienompaa olla!

    Nummerusaavan poroaidalla muistuu mieleen, miten pojan kanssa neljä vuotta sitten tuppuroitiin kohti Tahvoa. Hangella aidan takana keittelin hernekeittoa. Pojalla oli puhti poissa. Pientä sielua vitutti olan takaa. Minua säälitti nuoren miehen kärsimys. Ukko toi nuoren miehen kairaan kuolemaan. Mutta ehkäpä koettelemus on kääntynyt kadetin mielessä voitoksi. Constantem decorat honor!

    Aidan jälkeen seuraan yhä enemmän kohti länttä vievää kelkan jälkeä. Nummeruusaavan jälkeiseltä laelta olisi vain parin-kolmen kilometrin lasku Jaurulle. Mutta hanki ei kanna. On pakko tehdä ketunlenkkiä kelkanjäljen mukaan. Ura kestää kuitenkin juuri ja juuri. Siellä täällä sompa uppoaa ja suksi hukkuu soseeseen. Matka kuitenkin jatkuu. Tulen jo lähelle Äimivuotsonmaahan vievää poroaitaa Auhtiselässä. Lopulta kelkan jälki kääntyy kohti Jaurua. Tulen parin kilometrin päähän alas Tahvosta. Loppumatka on jo tuppurointia. Hanki pettää. Kassit kastuvat. Ahkio vaipuu soseeseen. Ylärinteessä se tökkää muutaman kerran juurakkoon. Parissa alarinteessä on pakko kahlata siksakia. Ahkion aisat vonkuvat mutkalla. Välillä tuntuu, että tällä ahkiolla on oma tahto. Se on päättänyt hirttää vetojuhtansa. Ymmärrän häntä. Mikä halavatun järki on vetää moista pulkkaa pitkin poikin tämmöistä korpea. Vaan tätähän tänne tulin tekemään. Nyt saa ruumis ja sielun piruparka maksaa talven iloista. Ja vaikka tämä olisi miten raakaa ja veristä touhua, niin ainahan tämä normityöpäivän voittaa. Sinne sorvin ääreen ei ole ikävä. Eikä liene kollegoillakaan minua.

    Energia alkaa olla lopuillaan. Olen puoli päivää horjunut samoilla jaloilla. En pane yhtään vastaan kun saavutan Jaurun sillan ja Tahvon poroaidan. Viimeinen kilometri alkaa olla jo pakkopullaa. Matkalla tulee vastaan kelkoilla pari yhtiön miestä. Vaihtavat muutaman sanat ja kaasuttavat tiehensä.

    Tahvolla tekee lähtöä neljän hengen senioriseurue. Säälien he vilkuilevat rekeäni ja miehenkuvaa, joka höyryää kuin kyntöhevonen. Tupa on ikäsusien jäljeltä lämmin. Pilkkeitä on tehty pataljoonaa varten.

    Laitan saunan tulille. Kokkailen puhelinkopissa pöperöä. Sitten saunaan. Löyly tekee eetvarttia syntiselle sielulle. Istun löylyn jälkeen saunan portailla. Tässä on tullut odotettua kesää ja syksyä ennenkin. Miten nopeaan nämä vuodet menevätkään. Ne suorastaan karkaavat pois. Sinne menivät menneet vaellukset. Sinne katosi nuoruus. Sama musta aukko on niellyt vaellustoverit ja muistot menneistä reissuista. Pitäisköhän tähän jäädä istumaan ja viimeistä tuomiota odottamaan. Tuolta se maailmanloppu selän takaa idästä joku aamu humahtaa. Vain Trangian kattilat löytyy tuhkasta, kun maailma palaa.

    Saunan jälkeen otan pientä iltapalaa. Laitan kamiinaan pari kalikkaa yöpakkasia varten. Sitten kallistun Tahvon ritsille. Uni tulee ilman suurempia houkutteluja.

     

    17.4. Sunnuntai. Tahvon tupa - Vongoivan pahta - Vongoivan kammi - Tahvon tupa

    Aamulla on pari astetta pakkasta. Yöllä on satanut pari-kolme senttiä uutta lunta. Päätän lähteä käymään Vongoivan kammilla. Aamupalan jälkeen nousen suksille ja nousen kohti Vongoivan pahtaa. Aurinko kimmeltää hangella. Ohitan Tahvon takaisen halkopinon. Tai halkojunahan se on. On se siinä ainakin kymmenen vuotta seisonut. Onkohan joku Metsähallituksen insinööri taikka Vapon mies kadottanut pinon kirjanpidosta? Vai olisiko jäänyt sotakorvausjunasta? Siinä se seisoo ja odottaa maailmanloppua.

    Nousen kohti Pikkupovivaaraa. Hanki kantaa hyvin. Povivaaralla mietin noustako pahdalle vaiko ei. Päätän kuitenkin koettaa. Nousen itäpuolta ylös. Yöllinen pakkaslumi takkaloi hieman. Tunturin kuvetta voi siksi nousta vaikka kohtisuoraan.

    Räystäällä tuulee, niin kuin tunturissa pitääkin. Näkymä huikaisee. Tuolla Vongoiva, tuolla Vuomapää ja Siula. Kauaa ei räystäällä jaksa seisoskella. Tuuli käy sen verran, että alkaa puntti tutista. Muutama kuva pitää kuitenkin ottaa. Täällä ei ole keväästä mitään tietoa. Aivan kuin Vongoivan tienooseen ei kesää tulisikaan. Mutta tuleehan se. Viime heinä-elokuun vaihteessakin täällä sai kulkea ilman paitaa.

    Käännän sukset alarinteeseen. Suunnistan kohti kammia. Täällä on kuin laskettelurinteessä. Väkeä vaan on vähemmän kuin Levillä saati Ylläksellä. Eikä afterskikään ole kummoista. Metsäsuksilla ei oikein saa telemark-käännöksiä. Laskettelu on vähän semmoista kansakoululaisen könyämistä. Jalka kääntyy ensin saappaassa 90 astetta. Sitten saapas 45 astetta ja suksi kääntyy 180 astetta minne sattuu tai ei käänny minnekään. Mutta alas tullaan.

    Kammilla on hiljaista. Ei ole ruuhkaa. Kaivan lapiolla tulipaikan esiin. Teen kynsitulet.  Joku Metsähallinnon mies tai rajojemme rohkea vartija on ajanut Lynxillään keittovartaan solmuun. Käristän makkaraa. Istuskelen hangen laidalla. Muistelen kesää. Tässä vietettiin iltaa. Ilta-auringossa loikoilin nurmella. Oli lämmin. Kerran olin täällä syyskuun puolivälissä. Oli koleaa, satoi. Isuin kammissa ja ajattelin, että jään tänne talveksi – tai lopuksi ikää. Olisi pitänyt jäädä. Ajattelen tässä entistä opettajaani Lappalaisen Penttiä. Hän oli tätä kammia rakentamassa. Niin kuin Tahvon tupaakin. Tänä talvena Pentti laittoi netissä esille kammin ja Tahvon rakennusvaiheista skannaamiaan kuvia. Hienoa työtä Pentti! Nostan hattua teille vanhat Itäkairan isät ja äidit, ikäsudet!

    Laskettelen alas kohti Tahvoa. Puurajan männikössä tapaan parivuotiaan hirvenvasan. Vasa koettaa könytä minua karkuun paksussa lumessa. Hirvi on jäljistä päätellen pyörinyt pienellä tontilla. Koettaa varmaankin etsiä syötävää naavasta ja kuusenkerkistä. Eiköhän olisi hirviraukalla ollut helpompiakin paikkoja elää. Olisi syntynyt poroksi, niin tuossa se läpsyttelisi sorkat levällään karkuun pitkin tunturin kuvetta. Ei se aina evoluutiokaan tuota oikeaa tulosta. Syntyy hirviä Itäkairaan ja ihmisiä maailmaan. Vai onko luonnonvalinnan tarkoitus tuottaa mahdollisimman suurta kärsimystä mahdollisimman monelle. Kaipa se Darwin osaisi tähän vastata.

    Lopulla matkaa alkaa jo hanki pettää. Muutaman kerran uin muniani myöten soseeessa. Lopulta saavutan Tahvon. Siellä on tuttua väkeä. Esko ja Reijo – Itäkairan elinkautiset. Kertovat kuulleensa jo parina päivänä tarinaa muulista joka vetää vanerilaitaista JRää.  Arvasivat, että kenenkä reki on kyseessä. Sitähän on kohta kuin entisajan hevosmies. Aina puhuteltiin hevosta. Koni tunnettiin jo kaukaa. Kaiveltiin hampaita, potkittiin renkaita ja kuunneltiin mahan murinaa. Miehelle ei kukaan puhunut mitään. Tavaramerkkihän se on tämäkin. Eihän se ole terveen hommaa vetää vanerilaitarekeä pitkin Itäkairaa. Tarinoimme Eskon ja Reijon kanssa pitkin iltaa. Mukava nähdä ikäsudet pitkästä aikaa elävinä. Vuosien saatossa on luettu toistemme retkistä vain kämppäkirjoista. Niissä ei yleensä pitkiä novelleja ole. Enemmänkin vaikka tyyliin: ”Reijo! Söin ruokavaraston. Esko.” Lämmitän saunan. Löylyjen jälkeen istun taas pitkän aikaa portailla.

    Varaustuvan puolella majoittuu ikäiseni pariskunta etelän mailta, Helsingistä. Sanovat olevansa kolme viikkoa täällä reissussa. Hieman kademieli ailahtaa sielussa. Siinä ehtii jo hiihdellä melkoisen tovin. Näen pariskunnan kasvoista, että Itäkairasta on nautittu. Näillä muistoilla jaksaa taas jonkin aikaa sietää etelän elämää – jopa pääkaupunkia. Reijo laittaa teltan pihalle pystyyn ja käy sinne yksiöönsä unten maille. Me Eskon kanssa laitamme vielä maailman ja tuonpuoleisen asiat järjestykseen. Pannaan taivaan karsinat kohdalleen. Jaetaan paikat uudelleen. Helvetin peräseinä vartaan papistolle ja yhdistyksen saarnamiehille. Viimeistä perukkaa myöten karsinat on nyt pantu järjestykseen kuin kämpän pilkkeet Kiehis-Ahdin jäljiltä. Semmoisesta taivaan ylisen järjestelystä olisi jopa Huovis Veikko vainaakin hyvillään.

     

    18.4. Maanantai. Tahvon tupa - Peuraselkä - Jussinmurusta - Mantoselkä - Vieriharju

    Yöllä on ollut pari pakkasastetta. Aamupöperön jälkeen raatataan vielä tovi. Sitten valjastan muulin reen eteen ja matka ylös Jerusalemiin alkaa. Toivotaan, että taas törmäillään. Eihän edellisestäkään tapaamisesta ole kuin viisi vuotta. Jos ei ennen nähdä, niin nahkurin orsilla viimeistään. Koetan sitten huudella jotakin sieltä peräseinältä sinne paremmalle puolelle.

    Peuraselässä on pakko haukata huikopalaa. Kaurapuuron hyötysuhde on sen verran vaatimaton. Sillä ei pysy tässä kelissä reki montaa tuntia liikkeessä. Jos meinaa pelkällä puurolla elää, joutuu parin-kolmen tunnin välein kattilallisen kiehauttamaan. Vaan hyväähän se puuro on. Parasta pöperöä, mitä täällä voi nautiskella. Etenkin kun syyskelissä kerää kyytipojaksi hillaa tai mustikkaa. Omasta puolestani voisin hyvinkin vaelluksen elää pelkällä puurolla. Toki mustikkakeittoa ja ruisleipää saisi olla lisukkeeksi.

    Sitten Murustan mäkeä ylös Öljymäelle. Tässä netotaan talven hiihtoharjoittelu. Yöllä satanut takkalalumi auttaa kiipeämistä. Suksi ei juuri luista. Mutta ei se vedä taaksekaan päin. Takkala tuntuu ahkionkin pohjassa. Tämän on kuin luomisen työtä - hidasta ja varmaa. Pumppu kilkuttaa kuin ortodoksikirkon kello. Mutta ylös noustaan. Olen kuullut, että ensikertalaisia pelotellaan Murustan mäellä. Että siihen kuolee. Ja jos vielä huonommin käy, niin ei kuolekaan. Vaan eihän tuo mitään ole nykytyöelämään nähden. Ennen kiipeäisi kaksi viikkoa yhtä soittoa Murustan mäkeä, kuin viettäisi päivän kunnan virkamiehenä. Mutta ensin on tienattava rahat puuroon, että voi tulla tänne itseään rääkkäämään ja töitä pakenemaan. Onneksi ei ole vaelluksen ensimmäinen päivä. Sanotaanhan sitä jo rippikouluvaeltajillekin totuuksia. Että vaelluksen ensimmäisenä päivänä sitä pelkää, että kuolee. Ja toisena päivänä pelkää, ettei kuolekaan. Kolmantena päivänä vasta alkaa matka joutua. Siinä toivossa kipua minäkin Murustan mäkeä.

    Murustalla suuntaan poroaidan vartta kohti Jussinmurustaa. Aavalla ei näy vanhaa jälkeä, mutta metsän kätkössä näkee, että on tästä joku ihminenkin mennyt. Onneksi hanki vanhalla jäljellä kantaa. Muutaman kerran ajattelen, että olisi pysähdyttävä tauolle suksien voiteluun. Se tuntuu kuitenkin niin isolta työltä että annan olla. Tuuli tuivertaa ja jängän laidalla juoksee lumi. Tuuli käy pohjoisesta. Siksi keli pysyy viileänä. Lämpötila on juuri ja juuri pakkasen puolella. Eli kaiken kaikkiaan olosuhteisiin nähden hieno keli. Entisaikaan tässä kulki vanhan poroaidan reunustaa porojen jylkkäämä ura. Ovatkohan tokat pienentyneet? Vai onko niin, että nykyinen porosukupolvi jolkottelee mieluummin kelkkauria? Sitä vartenko poromiehet ajelevat niitä jolkottelu-uria tänne kairaan? Kohta ne porotkin alkavat vaatia semmoista jokatalvista luistelu-uraa, niin kuin ihmisenlapsille on käynyt. Perinteistä ei hiihdetä enää kuin metsäsuksilla. Ei kai se porokaan enää umpisessa kahlaa, jos luistelubaanaa on tottunut jolkottamaan!

    Matkalla laitan viestiä pojalle ja kyselen vaalituloksia. Sanoo Johtajan päässeen läpi. Minkähänlainen PerusSuomi siellä odottaa. Ettei olisi kunnan virkamiehellä kohta edessä kilometritehdas. Kun kaatavat vielä sen EUn, niin aloitetaan porojenkin teurastus vanhaan tapaan erotukse