Mannerheim-ristin ritari
nro 37 Veikko Saarelainen.
Mannerheim-ristin ritari nro 37:
VEIKKO SAARELAINEN
s. 1919 Kontiolahdella
k. 26.12.1968
Ylipäällikkö nimitti 19.11.1941 jääkäri Veikko Saarelaisen Mannerheim-ristin ritariksi nrolla 37.
Ritariesityksen allekirjoitti Jp 3:n (1.JPr.) komentaja kapteeni Jouko Hynninen.
Esitys oli seuraavanlainen:
"Joutuessaan konekivääriautoineen 27.7.41 Salmin ja Tulemajärven tienhaarassa yllättäen vihollisautojen keskelle, asetti jääkäri Saarelainen konekiväärinsä kylmäverisesti keskelle maantietä ampuen ensiksi Salmin tiellä olevat kuusi kuorma-autoa. Mutta kun samassa saapui Salmista päin 14 vihollisen kuorma-autoa käsittävä kolonna, suuntasi Saarelainen tulen näitä kohti tuhoten autot. Suurin osa autoista oli täynnä miehiä, jotka tuhoutuivat.
Heti alkuvaiheen haavoittumisestaan huolimatta jatkoi jääkäri Saarelainen sisukkaasti ammuntaansa, kunnes vihollisautot oli tuhottu ja oma auto pääsi jatkamaan matkaansa. Sairaalasta palattuaan jääkäri Saarelainen on toiminut kuten aikaisemminkin erittäin rohkeana ja taitavana konekivääriampujana."
Veikko Saarelainen v. 1968
"- Kaikkien hermot eivät kestäneet. Se on hyvin yksilöllistä. Eihän sinne kukaan pahaan paikkaan vapaaehtoisesti jäänyt, mutta jos oli valittava elämä tai kuole ja elämä oli jäämisen puolella, niin jäätävähän sitä oli. Jääminen saattoi ratkaista monen muunkin elämän." (Haastattelu 1968)
"- Me Mannerheimin ristin ritarit kokoonnumme kerran vuodessa. Se on mukava veljesjärjestö. Ei siellä arvoasteita ole. Kaikki ovat sinuja keskenään. Oikein mukavaa joukkoa. Avustusta annetaan heikossa taloudellisessa asemassa oleville." (Haastattelu 1968)
Veikko Saarelainen teki sodan jälkeen elämäntyönsä pääasiassa myymälänhoitajana Kontiolahdella ja Pielisjärvellä. Viimeinen työpaikka oli yhdessä Jenny-vaimon kanssa Pielisjärvellä (nyk. Lieksa). Hän toimi Osuusliike Pielisen myymälänhoitajana Vuonisjärvellä kuolemaansa 26.12.1968 saakka.
Veikko Saarelainen on haudattu Imatralle.
Hänen syntymäpaikallaan Kontiolahden Heraniemessä, Härkäkynnäällä on muistolaatta osoittamassa syntymäpaikkaa.
Veikko Saarelaiselta ei jäänyt perillisiä. Sisaruksista elää vielä Maila-sisar Vantaalla. Hänen lisäkseen lähimmät omaiset ovat sisarusten (Kerttu, Olavi, Aarne, Laina, Onni ja Maila) lapset ja lastenlapset.
Veikko Saarelaisen syntymäpaikalla ja sen läheisyydessä jatkoi maanviljelystä Aarne-veli ja hänen kuoltuaan poikansa Matti Saarelainen.
Veikko Saarelaisen saaman Mannerheim-ristin vaiheista ei ole saatu tietoa lesken kuoltua.
Mannerheim-ristit ovat useimmiten luovutettu ritarin kuoltua hänen joukko-osastonsa perintöä vaalivan joukko-osaston tai killan perinnehuoneeseen.
Toiveemme olisi, että Veikko Saarelaisen ritariristi voitaisiin saada luovutettua Pohjois-Karjalan Prikaatin killan perinnehuoneeseen Kontiorantaan.
....................
18.2.2011
Vuosien varrella olen saanut hieman eri lähteistä vaivihkaisia tietoja setäni ristin vaiheista. Ristihän jäi luonnollisesti setämme kuoltua hänen leskelleen. Muutaman kerran asia oli puheessa hänen kanssaan. Keskusteluissa korostui se, että olisi toivottavaa, että risti jäisi aikanaan setämme kotiseudulle. Tapasimme mm. kesällä 1991, jolloin Mannerheim-ristin ritareiden kotiseuduille pystytettiin pienet muistolaatat kertomaan ritarin synnyinkodin paikasta. Näin tapahtui myös Kontiolahdella ritari Veikko Sorsan (Jakokoski), Veikko Saarelaisen (Heraniemi) ja Lauri Kokon (Onttola) kohdalla. Setämme kotipaikalla tapahtuneen muistolaatan paljastustilaisuudessa olivat läsnä mm. Veikko Saarelaisen leski, veli Olavi Saarelainen, sisar Maila Turunen, ritari evl. Ahti Vuorensola, sekä me Veikko Saarelaisen sisarusten lapset. Muistolaatan paljastivat Kontiolahden kunnan edustajana tekn kapt. Oiva Vattulainen ja silloisen Pohjois-Karjalan sotilasläänin edustajana sotilasläänin komentaja ev. Jouko Hälvä.
Nyt 18.2.2011 sain puhelinsoiton, jossa kerrottiin setämme saaman Mannerheim-ristin olleen myynnissä Tampereella pidetyillä Keräily- ja antiikkimessuilla 12.-13.2.2011. Hintapyyntö ristillä oli vaatimattomat 40.000 euroa.
Onhan siinä isänmaallisuudelle kertynyt hintaa! Kyynisesti voisi ajatella, että olikohan setämme kuin kukaan muukaan ritareista henkensä kaupalla isänmaataan ja kotiseutuaan puolustaessaan ajatellut, että kerran näistäkin uhrauksista käydään kauppaa. Ehkäpä isänmaallisuuden, kotiseuturakkauden ja puolustustahdon ylläpitämiseksi hienompi teko olisi ollut saattaa risti kaikkien nähtäväksi vaikkapa tänne Pohjois-Karjalan Prikaatin perinnehuoneeseen tai muuhun arvoiseensa paikkaan. Ehkäpä vaatimattomamman pyynnön kohdalla olisi saatettu Pohjois-Karjalassa vielä laittaa kolehti kiertämään ja palauttaa risti kotiseudulleen. Myyntipöydän hintapyyntö on kuitenkin varovaisestikin sanoen kohtuuton ja julkea. Kuoltuaan ritarit nousevat arvoon arvaamattomaan!
On toki muistettava Mannerheim-ristin myynti- ja ostoaikeissa sekin, että risteistä on jonkinverran liikeellä ulkomailla mm. Virossa tehtyjä kopiota. Ristin aitous on tarkastettava. Ristiin liittyi aina ns. luovutuskirja, jonka tulisi seurata ristiä. Mannerheim-ristiin liittyvät Tilgman Oy:n valmistamat luovutuskirjat olivat ristin saajille myöskin arvokkaita "muistodiplomeita".
Tarvittaessa vastaamme mielellämme setämme syntymäpaikkaa ja elämänvaiheita koskeviin tiedusteluihin:
Ilpo Saarelainen p. 040-5279306
Matti Saarelainen p. 013-674101
Taisto Saarelainen p. 0400-174129
Linkit:
Kontiolahtelaisten Mannerheim-ristin ritarien muistopaaden paljastus 6.12.2010
Saarna Kontiolahden kirkossa, ritaripaaden paljastamisen juhla (itsenäisyyspäivänä 6.12.2010)
Mannerheim-risti
Mannerheim-ristin ritarit
Pohjois-Karjalan Prikaatin kilta
Ernst Ruben Lagus
Osasto Lagus
Ilomantsi sodassa -projekti
Rukajärven veteraanit Kontiolahden lukiolla 2008
Kontiolahtelaisten Mannerheim-ristin ritareiden muistopaaden paljastustilaisuus 3.12.2010
Muistopaaden kunniavartiossa kontiolahtelaiset kadetit Aku Saarelainen ja Markus Tuohimäki.
Ilpo Saarelainen
Kontiolahti
ilpo.saarelainenÄTkontiolahti.fi
040-5279306