Untitled Document

 





Näyttelyryhmä

RYHMÄN OHJAAJAT: Kirsi Kostamo, Liisa Ryyppö, Kimmo Karttunen
    
      Mira Romppanen

      Paula Holopainen

      Jari Kokko   
      
      Henri Hyttinen

 

 

Näyttelyn ”Muilutuksista Maan ystäviin – kansalaisaktiivisuus eilen ja tänään” tavoitteena on esitellä laajemmin suomalaisen kansalaisaktivismin piirteitä, toiminnan keinoja ja luoda ajankuvaa 1930-luvun, 1960-luvun ja 2000-luvun alun Suomesta.

1930-luvun näyttelymateriaalissa esitellään Lapuanliikettä, jonka tavoitteena oli kommunismin lopullinen hävittäminen Suomesta. Paikalliseen historiaan liittyy myös presidentti Ståhlbergin epäonnistunut muilutusyritys, joka päättyi Joensuuhun.

1960-luvulla taas opiskelijoiden poliittinen aktivoituminen näkyi mm. Vietnamin sodan vastaisina mielenosoituskyltteinä ja hippiliikkeen elämäntapaa ihannoivina banderolleina.

2000-luvun suomalainen ottaa taas kantaa ilmastonmuutokseen, ympäristönsuojeluun ja eläinten oikeuksiin. Esimerkiksi Pohjois- Karjalassa paikalliset maanomistajat ja ympäristöaktivistit vastustavat uraanikaivostoiminnan aloittamista mm. ympäristötaideteosten avulla.

Lapuanliikkeelle ominaisten laittomien keinojen käyttö on Suomessa ollut melko vähäistä. Suomalaiset pitävät yllä demokratiaa toimimalla laillisin, väkivallattomin keinoin.

 

URAANIKAIVOSTEN VASTAINEN KANSALAISLIIKE

 

 2000-luvun puolivälissä kansainväliset kaivosyhtiöt kiinnostuivat Suomen uraanista ja jättivät kauppa- ja teollisuusministeriölle uraanivaltaushakemuksia Itä – ja Länsi-Uudeltamaalta, Koillismaalta, Sallasta, Kittilästä ja Pohjois- Karjalasta.

 

Pohjois-Karjalassa kaivosyhtiöistä Gogema/ Areva on tehnyt kesällä 2007 geologisia ja geofysikaalisia tutkimuksia Riuttalammella ja suunnittelee kairaus- ja kaivantotutkimuksia.

 

Pohjois-Karjalassa paikalliset maanomistajat ja ympäristöaktivistit vastustavat uraanikaivostoimintaa. Heidän mukaansa tällainen kaivostoiminta poikkeaa normaalista kaivostoiminnasta siinä, että siitä on enemmän ennalta arvaamattomia ja pitkäaikaisia riskejä, esim. uhka maaperän ja pohjavesien saastumisesta. Vastustajien mukaan uraanilouhinta tuottaa ilmaan radonpäästöjä ja saatuun uraaniin nähden moninkertaisen määrän radioaktiivista jätettä, joka vaarantaa ihmisten terveyden.

 

Malminetsintä rajoittaa myös maanomistajien oikeutta päättää omasta maankäytöstään.

 

Paikalliset maanomistajat ja ympäristöaktivistit ovatkin jättäneet yhtiön toiminnasta kolme valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kansalaisliike haluaa kaivoslain, joka ei anna kaivostoiminnalle oikeutta kävellä muiden elinkeinojen ja kansalaisten oikeuksien yli.